Agenda en uitgaanstips

Russische cultuur opsnuiven in Nederland en België?
Bekijk onze tips.
o.a. het Tsaar-Peterhuisje, Hermitage aan de Amstel en veel meer.

 

Lees verder...

Onze statistieken

Vandaag Duplicate entry '131026' for key 'cms_module_stat_logstrings.PRIMARY'Duplicate entry '131027' for key 'cms_module_stat_logstrings.PRIMARY'Duplicate entry '131028' for key 'cms_module_stat_logstrings.PRIMARY'Duplicate entry '131029' for key 'cms_module_stat_logstrings.PRIMARY' 0
Deze week Duplicate entry '131030' for key 'cms_module_stat_logstrings.PRIMARY'Duplicate entry '131031' for key 'cms_module_stat_logstrings.PRIMARY'0
Deze maand Duplicate entry '131032' for key 'cms_module_stat_logstrings.PRIMARY'Duplicate entry '131033' for key 'cms_module_stat_logstrings.PRIMARY'0
Sinds 10-2008 Duplicate entry '131034' for key 'cms_module_stat_logstrings.PRIMARY'Duplicate entry '131035' for key 'cms_module_stat_logstrings.PRIMARY'2594935

Verspreiding van het Russisch

 

De verspreiding van het Russisch over de wereld
Het Russisch is een belangrijke taal in een groot deel van de wereld, in Oost-Europa, Centraal-Azi en Noord-Azi.

 

 

Rusland - Het Russisch is de enige officile taal.


Het Russisch is de meestgesproken en enige officile taal van Rusland. Door heel Rusland wordt het Russisch gesproken, ook in de gebieden waar men traditionele inheemse talen spreekt. De Russische taal is in heel Rusland prominent aanwezig.

 

 

 

Rondom Rusland - Het Russisch als officile taal.

In een aantal landen rondom Rusland speelt de Russische taal zo'n belangrijke rol in het dagelijks leven, dat het door de overheid als officile taal is erkend.
Het Russisch is een officile taal in Wit-Rusland, Moldavi, Transnistri, Zuid-Osseti, Abchazi, Kazachstan, Kirgizi en Tadzjikistan.
Het Russisch is een officile regionale taal in de Oekrane en Roemeni.

 

 

 

 

Rondom Rusland - Landen waar veel Russen wonen.

In een aantal landen rondom Rusland wonen gemeenschappen van Russische minderheden. In die landen zijn dorpen, steden en zelfs hele regio's waar de bevolking overwegend Russisch is en waar de Russische taal het dagelijks leven domineert. Vaak gaat het samenleven goed. Soms ook zijn er spanningen tussen Russen en andere bevolkingsgroepen. Dat zien we nu goed in de huidige Oekrane-crisis, waar heftige conflicten zijn tussen de pro-Russen en de Kiv-getrouwen.


Landen waar Russische minderheden wonen zijn:
Oost-Europa: Estland, Letland, Litouwen, Wit-Rusland, Oekrane, Roemeni, Moldavi en Transnistri.
De Kaukasus: Georgi, Abchazi, Zuid-Osseti, Armeni en Azerbeidzjan.
Centraal-Azi: Kazachstan, Kirgizi, Tadzjikistan en Turkmenistan.
West-Azi: Isral. Rusland heeft al eeuwen een aanzienlijke Joodse minderheid. Na de vorming van de staat Isral is een deel van de Russische Joden naar deze nieuwe staat vertrokken. Zo'n 20% van de Israelirs spreekt vloeiend Russisch. Na het Engels is het Russisch de meest populaire tweede taal.

 

 

 

 

Rondom Rusland - Landen waar veel mensen het Russisch als tweede taal spreken

In grote delen van Oost-Europa spreken mensen het Russisch als tweede taal. Naast de al eerder genoemde landen wordt het Russisch als tweede taal gesproken in landen als Polen, Tsjechi, Slowakije, Bulgarije en Hongarije. Het Russisch is in deze landen nooit helemaal geworteld, maar lange tijd was het een verplichte vreemde taal op school. Nog steeds spreekt zo'n 20% van de Polen en 35 procent van de Bulgaren Russisch als vreemde taal. De jongere generaties leren echter liever Engels of Duits als vreemde taal en de kennis van het Russisch neemt af.
Ook in Azi wordt het Russisch als tweede taal gesproken. Het is de meest populaire tweede taal in Mongoli.

 

 
Citaat van de dag

"In tijden van oorlog zwijgen de wetten.
во время войны законы молчат. "
- Cicero / Цицерон -
(106-43 BC)

Snelkoppelingen en mededelingen

Heeft u een eigen website? Een link naar deze website wordt zeer gewaardeerd. Uw website kan eventueel ook bij ons in het linkoverzicht geplaatst worden.

Russisch Vertaalbureau Poesjkin

Bij Vertaalbureau Poesjkin kunt u terecht voor al uw vertalingen uit en naar het Russisch.
De vertalingen worden verzorgd door een gediplomeerd vertaler Russisch.
Vertaalbureau Poesjkin verzorgt ook beëdigde vertalingen Russisch.
Al uw Russische vertalingen zijn bij ons in goede handen.

Deel dit met anderen!


Deze website in het Engels

Er wordt gebouwd aan een Engelstalige versie van deze site.
Kijk op the Russian Language .org, voor Russian words and phrases en meer.