Uitgaanstips en uitgaansagenda
Een overzicht van evenementen en uitgaansgelegenheden die te maken hebben met Rusland, deRussische taal of deRussische cultuur.
Wilt u een agendapunt toevoegen aan deze agenda? Neem dan contact met ons op.
Omdat wij onze agenda graag goed gevuld houden en niet iedere dag in staat zijn deze bij te houden, verzoeken wij u om agendapunten liefst zo ruim mogelijk vantevoren in te sturen.
Organisaties die regelmatig evenementen organiseren kunnen op verzoek toegang krijgen tot deze agenda, zodat zij zelfstandig agendapunten kunnen toevoegen.
Voor alle agendapunten geldt: Fouten en wijzigingen voorbehouden. Voor de meest actuele informatie over een evenement kunt u het best contact opnemen met de betreffende organisatie.
Oude evenementen kunt u nog nalezen.
De Hermitage aan de Amstel
Amsterdam
De beroemde Hermitage in Sint Petersburg heeft sinds 2004 een kleiner broertje in Amsterdam. In de Hermitage aan de Amstel worden collecties tentoongesteld die iets te maken hebben met de Russische cultuur. Vaak is er kunst te vinden die in bruikleen is uit Sint Petersburg. De Hermitage aan de Amstel werd in 2009 officieel heropend door de Russiche president Dmitri Medvedev en de Nederlandse koningin Beatrix.
Toegang: Volwassenen 15,-. Kinderen jonger dan 16 jaar gratis.
Openingstijden: Dagelijks van 10.00u tot 17.00u. Op woensdag tot 20.00u
Locatie: Amstel 51, Amsterdam. Dik kwartier lopen van Amsterdam CS. Met tram of metro uitstappen bij halte Waterlooplein.
Website: http://www.hermitage.nl
Ikonenmuseum
Kampen
Ikonen spelen een belangrijke rol in het religieuze leven in Oosters-Orthodoxe landen. De afbeeldingen van o.a. Jezus, Maria, de apostelen en heiligen worden met veel eerbied behandeld. Bij belangrijke knooppunten in het leven, zoals een huwelijk, werd vaak een ikoon cadeau gedaan. In het Ikonenmuseum Kampen kun je kennismaken met een aantal van deze ikonen. Het museum is gelegen in het centrum van de Hanzestad, op ongeveer 10 minuten loopafstand van het station. Het Ikonenmuseum Kampen heeft een vaste collectie van vooral Russische ikonen. Ook enkele Bulgaarse zijn er te vinden. Daarnaast zijn er nog wisselende tijdelijke tentoonstellingen.
Toegang: Volwassenen 7,-. Kinderen t/m 12 jaar gratis.
Openingstijden: Dinsdag en woensdag 13.00u t/m 17.00u. Donderdag t/m zaterdag 10.00u t/m 17.00u.
Locatie: Buiten Nieuwstraat 2, 8261AV, Kampen
Website: www.alexanderstichting.nl
Historisch Museum Vriezenveen
Vriezenveen
Tussen 1740 en 1750 vertrok een aantal mensen uit het Twentse dorp Vriezenveen naar Sint Petersburg om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Zij werden de Ruslui of Rusluie genoemd. In de nog jonge stad Sint Petersburg hielden zij zich bezig met handel en zaken. Zij waren succesvolle kooplui, en sommigen mochten zich zelfs hofleverancier van de tsaar noemen. De band met Vriezenveen bleef, en de Ruslui bezochten van tijd tot tijd hun Twentse moederdorp. Door economische tegenslag aan het eind van de 19e eeuw en tenslotte de Russische Revolutie van 1917 remigreerden vele Ruslui uiteindelijk weer naar Nederland. n van hen was Egbert Engberts, die later het boek Herinneringen aan Rusland schreef, over het leven in Rusland vr de Revolutie. Hij is de grootvader van schrijver Toon Tellegen voor wie Rusland ook een motief in zijn literaire werk is gebleven. In het Historisch Museum Vriezenveen kun je meer te weten komen over deze Ruslui. De Russische afdeling van het museum geeft aan de hand van foto's, documenten en gebruiksvoorwerpen een beeld van de handel met Sint Petersburg in de tijd van 1750 tot 1917.
Toegang: Volwassenen 3,-. Kinderen t/m 15 jaar 1,50
Openingstijden: Maandag t/m vrijdag van 10.00 u tot 17.00u
Locatie: Westeinde 54, 7671CD, Vriezenveen (tegenover de Grote Kerk)
Website: www.historischmuseumvriezenveen.nl
Tsaar Peterhuisje
Zaandam
In 1697 eeuw werkte er een boom van een vent op de Nederlandse scheepswerven. Deze man was niemand minder dan Peter de Grote, de Russische tsaar die met eigen ogen wilde zien hoe de Nederlanders hun schepen bouwden. Het doel van de tsaar en zijn Grote Gezantschap (of Grote Ambassade) was om zich op de hoogte te stellen van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van wetenschap en techniek in Europa. Vooral scheepsbouw had hun interesse. Met deze kennis wilde Peter de Grote Rusland moderniseren en een eigen vloot geven. Het huisje waar Peter de Grote verbleef is behouden gebleven en is ingericht als museum. In het museum kun je meer te weten komen over de tijd die Peter de Grote in Nederland doorbracht en met eigen ogen zien hoe hij hier leefde. Als je de voetjes buiten het museum volgt, kom je bij een standbeeld van Peter de Grote, dat door Tsaar Nicolaas II in 1911 cadeau is gedaan bij een bezoek aan Zaandam.
Toegang: Volwassenen 3,-. Korting voor kinderen, jongeren, studenten en 65-plussers.
Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 10.00u tot 17.00u
Locatie: Krimp 23, 1506AA, Zaandam
Website: www.zaansmuseum.nl
The Vodka Museum
Amsterdam
Waarschijnlijk ken je wodka als het kleurloze drankje dat de man met de hamer uitnodigt als je er te veel van nuttigt. Maar er valt veel te vertellen over wodka dat je waarschijnlijk nog niet wist. Alles wat je altijd al over wodka wilde weten maar nooit durfde te vragen ontdek je in het Vodka Museum in hartje Amsterdam. Je maakt kennis met de lange en rijke geschiedenis, het productieproces, de verschillende soorten en natuurlijk de smaak. Aan het eind van de tour is er een wodkaproeverij. The Vodka Musuem laat zien hoe een typisch Russisch drankje met de bescheiden naam "watertje" de wereld veroverde.
Toegang: Volwassenen 7,50. Studenten en 65-plussers 6,-. Kinderen t/m 15 jaar 2,-.
Openingstijden: Dagelijks van 9.00u tot 22.00u
Locatie: Damrak 33, 1012LK, Amsterdam
Website: www.vodkamuseum.com
"De mens is veroordeeld tot vrijheid.
Человек осужден быть свободным.
"