Agenda en uitgaanstips

 

 

Lees verder...

Onze statistieken

Vandaag 151
Deze week 885
Deze maand 7595
Sinds 10-2008 1893746

Over Rusland
 

Introductie
Rusland (In het Russisch ?????? / Rossija), voluit de Russische Federatie (?????????? ????????? / Rossijskaja Federatsija), is een land in Oost-Europa en Noord-Azi. Het is het grootste land ter wereld. Het Europese deel van Rusland wordt van het Aziatische deel (Siberi) gescheiden door het Oeralgebergte. Driekwart van de Russische bevolking woont in het Europese deel van Rusland, hoewel dit deel maar een kwart van het landoppervlak beslaat. Het Aziatische deel van Rusland is dunbevolkt. De hoofdstad en grootste stad van Rusland is Moskou, de tweede stad van het land is Sint Petersburg.Snelle feiten

Volledige naam Russische Federatie
(?????????? ?????????)
Ligging Oost-Europa en Noord-Azi
Oppervlakte 17 miljoen km
Inwoneraantal 141.000.000 inwoners
Bevolkingsdichtheid 8,3 inwoners per km
Hoofdstad: Moskou (?????? / Moskva)
Regeringsvorm Presidentile republiek
Valuta Roebel (?????)
Kopeke (???????) (1/100e roebel)
Belangrijkste taal Russisch
Minderheidstalen Tataars
Tsjetsjeens
Oekraens
Basjkiers
Tsjoevasjisch
.....en nog zo'n 100 kleinere talen
Religie Christendom (vooral Oosters-Orthodox)
Athesme
Islam
Tijdzone Moskou: GMT +3 (2 uur later dan Nederland)
Rusland bestrijkt 9 tijdzones.
Klimaat Rusland heeft 4 klimaattypen:
Arctisch
Subarctisch
Gematigd landklimaat (meest voorkomend)
Subtropisch

 

 

Denkend aan Rusland zie ik.........
Rusland staat bekend als het land van de tsaren, van de Wolga en van wodka, van koude winters, van bontjassen, bontmutsen en baarden. Rusland is bekend als het land dat als de Sovjetunie een stempel heeft gedrukt op de geschiedenis van de 20e eeuw, het land van hamer en sikkel, met een verleden van 70 jaar communisme en met een heden van ambitieus kapitalisme. Rusland is ook het land van kunst (o.a. de Hermitage), grote componisten, dichters en romanschrijvers. Rusland is het land van ruimtevaart (de Spoetnik, Joeri Gagarin), van kaviaar en matrjosjkapoppen. Rusland staat bekend als het land van topsporters, van ballet, schaakmeesters en synchroonzwemsters.
Maar uiteraard is Rusland veel meer dan deze eerste gedachten.
Rusland wordt wel gesymboliseerd door een grote beer of door een forse vrouw, Moedertje Rusland.

 

De Russische geschiedenis in een notendop
Ongeveer 5000 jaar geleden vertrokken de oude Indo-Europeanen uit hun thuisland in de huidige Oekrane. Dit oude volk splitste zich op in verschillende stammen die zich over Europa en Azi verspreidden. n van die volken waren de oude Slaven. In de klassieke tijd nog vrijwel onbekend, maar in de Middeleeuwen vestigden zij zich in grote delen van Oost-Europa. In de 9e eeuw werden zij gekerstend en met het christendom kwam ook het schrift, dat de zendelingen Cyrillus en Methodius bedachten. De Oost-Slaven nodigden de Noorse prins Roerik uit om hun te regeren. Zijn nakomelingen zouden 700 jaar een dynastie blijven vormen. In die tijd werd de Russische hoofdstad verplaats van Kiev naar Novgorod en tenslotte naar Moskou. Na een bestuurlijke chaos tussen 1604 en 1613 die bekend staat als de Tijd der Troebelen kwam de Romanovdynastie aan da macht. Begin 18e eeuw richtte Tsaar Peter de Grote Rusland op Europa en verplaatste daarom de hoofdstad naar de door hem gestichte stad Sint Petersburg. Ondertussen vond de Oostexpansie plaats, Rusland veroverde steeds meer gebieden, vooral in Siberi. Tijdens de Napoleontische oorlogen werd Rusland binnengevallen door Napoleon, die Moskou innam, maar zich door de strenge Russische winter moest terugtrekken. In 1861 wordt de lijfeigenschap afgeschaft, maar de Russische maatschappij blijft getekend door feodale verhoudingen en blijft achter lopen op West-Europa. Sociale onrust leidde in 1905 tot bloedige zondag, Tsaar Nicoaas II laat het vuur openen op het volk dat hem om brood komt vragen. Rusland raakt in de Eerste Wereldoorlog betrokken omdat Tsaar Nicolaas II steun had beloofd aan het belegerde Servi. De oorlog was een ramp voor het land en leidde door de heersende sociale onrust eerst tot de Maartrevolutie in 1917 die een tijdelijke regering aan de macht bracht en later tot de Oktoberrevolutie die Lenin en zijn Bolsjewieken in het zadel hielp. Zij stichtten de Sovjet-Unie, een communistische staat. Lenins opvolger Stalin voert een waar schrikbewind, maar weet het land wel door de Tweede Wereldoorlog te loodsen. Na de Tweede Wereldoorlog raakt de Sovjetunie verwikkeld in een wapenwedloop met de Verenigde Staten, de Koude Oorlog. Hier komt een einde aan tussen 1989 en 1991 als door Gorbatsjovs beleid van glasnost en perestrojka eerst de Berlijnse Muur valt en later de Sovjet-Unie ophoudt te bestaan. In het postsovjettijdperk worstelt Rusland met de nieuw verworven vrijheden. Het land kent een vrije markt maar wordt strak geregeerd door Vladimir Poetin en zijn naaste vertrouwelingen.

 

Media en communicatie

 

Telefoon en internet
De landcode van Rusland is 007 (+7).
De domeinuitgang van Rusland is .ru

 

  

 
Citaat van de dag

"Wijsheid begint bij twijfel.
Сомнения- начало мудрости "
- René Descartes / Рене Декарт -
(1596-1650)

Uw link hier?
Russische vertaling nodig?

Neem contact met ons op
E-mail

Russisch Vertaalbureau Poesjkin

Bij Vertaalbureau Poesjkin kunt u terecht voor al uw vertalingen uit en naar het Russisch.
De vertalingen worden verzorgd door een gediplomeerd vertaler Russisch.
Vertaalbureau Poesjkin verzorgt ook beëdigde vertalingen Russisch.
Al uw Russische vertalingen zijn bij ons in goede handen.

Deze website in het Engels

Er wordt gebouwd aan een Engelstalige versie van deze site.
Kijk op the Russian Language .org, voor Russian words and phrases en meer.