Agenda en uitgaanstips

Russische cultuur opsnuiven in Nederland en België?
Bekijk onze tips.
o.a. het Tsaar-Peterhuisje, Hermitage aan de Amstel en veel meer.

 

Lees verder...

Onze statistieken

Vandaag Duplicate entry '28183' for key 'cms_module_stat_logstrings.PRIMARY'Duplicate entry '28184' for key 'cms_module_stat_logstrings.PRIMARY'Duplicate entry '28185' for key 'cms_module_stat_logstrings.PRIMARY'Duplicate entry '28186' for key 'cms_module_stat_logstrings.PRIMARY' 0
Deze week Duplicate entry '28187' for key 'cms_module_stat_logstrings.PRIMARY'Duplicate entry '28188' for key 'cms_module_stat_logstrings.PRIMARY'0
Deze maand Duplicate entry '28189' for key 'cms_module_stat_logstrings.PRIMARY'Duplicate entry '28190' for key 'cms_module_stat_logstrings.PRIMARY'4216
Sinds 10-2008 Duplicate entry '28191' for key 'cms_module_stat_logstrings.PRIMARY'Duplicate entry '28192' for key 'cms_module_stat_logstrings.PRIMARY'2586742

Over Rusland
 

 

Introductie
Rusland (In het Russisch Россия / Rossija), voluit de Russische Federatie (Российская Федерация / Rossijskaja Federatsija), is een land in Oost-Europa en Noord-Azië. Het is het grootste land ter wereld en beslaat een achtste deel van het totale wereldoppervlak. Rusland bestaat uit uitgestrekte, vrijwel onbewoonde vlaktes én uit vele grote steden met honderdduizenden of miljonenen inwoners. Het Europese deel van Rusland wordt van het Aziatische deel (Siberië) gescheiden door het Oeralgebergte. Driekwart van de Russische bevolking woont in het Europese deel van Rusland, hoewel dit deel maar een kwart van het landoppervlak beslaat. Het Aziatische deel van Rusland is dunbevolkt. De hoofdstad en grootste stad van Rusland is Moskou, de tweede stad van het land is Sint Petersburg.

Rusland staat bekend als het land van de tsaren, van de Wolga, van steppen en taiga's. Het is het land van gas en olie en van wodka en bietensoep, van koude winters, van bontjassen, bontmutsen en baarden. Rusland is bekend als het land dat als de Sovjetunie een stempel heeft gedrukt op de geschiedenis van de 20e eeuw, het land van hamer en sikkel, met een verleden van 70 jaar communisme en met een heden van ambitieus kapitalisme. Rusland is ook het land van kunst (o.a. de Hermitage), grote componisten, dichters en romanschrijvers. Rusland is het land van ruimtevaart (de Spoetnik, Joeri Gagarin), van kaviaar en matrjosjkapoppen. Rusland staat bekend als het land van topsporters, van ballet, schaakmeesters en synchroonzwemsters.
Maar uiteraard is Rusland veel meer dan deze eerste gedachten.
Rusland wordt wel gesymboliseerd door een grote beer of door een forse vrouw, Moedertje Rusland.Snelle feiten

Korte naam Rusland
(Россия)
Volledige naam Russische Federatie
(Российская Федерация)
Ligging Oost-Europa en Noord-Azië
Oppervlakte 17 miljoen km²
Inwoneraantal Rond de 146 miljoen inwoners
Bevolkingsdichtheid 8,4 inwoners per km²
Hoofdstad: Moskou (Москва / Moskva)
Regeringsvorm Presidentiële republiek
Valuta Roebel (рубль)
Kopeke (копейка) (1/100e roebel)
Belangrijkste taal Russisch
Minderheidstalen Tataars
Tsjetsjeens
Oekraïens
Basjkiers
Tsjoevasjisch
.....en nog zo'n 100 kleinere talen
Religie Oosters-Orthodox 71%
Niet-religieus 15%
Islam10%
Anders christelijk 3%
Overig 1%
Tijdzone Moskou: GMT +3 (2 uur later dan Nederland)
Rusland bestrijkt 11 tijdzones.
Klimaat Rusland heeft 4 klimaattypen:
Arctisch
Subarctisch
Gematigd landklimaat (meest voorkomend)
Subtropisch

 

Vakantie in Rusland
Reisideeën

Rusland is een immens land. Veel te groot om in één vakantie te bereizen. Maar welk deel van Rusland pak je in één vakantie? Hier een aantal suggesties.

Stedentrip Moskou
De Russische hoofdstad biedt alles wat een mens maar kan willen. In Moskou kun je gerust langere tijd blijven zonder je te vervelen. Kunst, geschiedenis, winkelen, uitgaan, alles is er te vinden in Moskou.

Stedentrip Sint Petersburg
Naast Moskou is Sint Petersburg de enige stad in Rusland die moeiteloos langere tijd weet te boeien. Sint Petersburg is de stad van kunst (Hermitage, Russisch Museum) en cultuur (vele theaters).

Moskou en de Gouden Ring
Rondom Moskou liggen een aantal steden die vanwege hun historische betekenis en pracht samen "De Gouden Ring" worden genoemd. Bij een reis rond de Gouden Ring kun je het beste vliegen naar Moskou. Geniet een aantal dagen van Moskou zelf en reis dan de Gouden Ring rond, Sergijev Possad, Pereslavl Zalesski, Rostov, Jaroslavl, Kostroma, Ivanovo, Soezdal en Vladimir. Na Vladimir ben je weer snel in Moskou. Daar kun je nog de dingen doen waar je bij je eerste bezoek aan de stad niet meer aan toekwam. Daarna kun je met een voldaan gevoel weer het vliegtuig pakken.

Middeleeuws Rusland / Hanzerusland
In het westen van Rusland ligt een aantal steden die tijdens de Middeleeuwen van groot belang waren. Novgorod is de vroegere hoofdstad van Rusland en Pskov destijds de tweede stad van het land. Beide steden waren lif van het Hanzeverbond. Het zijn charmante provinciesteden die wel wat weg hebben van Nederlandse steden zoals Zutphen, Deventer en Kampen. Als reisrouten zou je bijvoorbeeld het vliegtuig kunnen pakken naar de Letse hoofdstad Riga. Van daaruit kun je de trein naar Pskov pakken. Vanuit Pskov kun je de bus naar Novgorod pakken. Zowel Pskov als Novgorod kunnen als uitvalsbasis dienen om kleinere plaatsen in de regio te bezoeken, zoals Staraja Roessa (dorp waar Dostojevski zijn Gebroeders Karamazov schreef), Izborsk (kleine vestingstad) en Poesjkinskije Gori, het dorp waar Poesjkin opgegroeid is en waar hij begraven is. Het graf van de grote dichter kan bezocht worden.

Transsiberië Express
Met de trein vanuit Moskou dwars door Siberië. Nooit zul je zoveel steppe hebben gezien. Het eindpunt is de Russische havendstad Vladivostok, vlakbij Japan. Als alternatiebe route kun je ervoor kiezen om na Oelan Oede of na Tsjita de afslag te nemen naar de Chinese hoofdstad Peking. Onderweg is het mogelijk om op diverse locaties een tijdje te verblijven.

 

De Russische geschiedenis in een notendop
Ongeveer 5000 jaar geleden vertrokken de oude Indo-Europeanen uit hun thuisland in de huidige Oekraïne. Dit oude volk splitste zich op in verschillende stammen die zich over Europa en Azië verspreidden. Één van die volken waren de oude Slaven. In de klassieke tijd nog vrijwel onbekend, maar in de Middeleeuwen vestigden zij zich in grote delen van Oost-Europa. In de 9e eeuw werden zij gekerstend en met het christendom kwam ook het schrift, dat de zendelingen Cyrillus en Methodius bedachten. De Oost-Slaven nodigden de Noorse prins Roerik uit om hun te regeren. Zijn nakomelingen zouden 700 jaar een dynastie blijven vormen. In die tijd werd de Russische hoofdstad verplaats van Kiëv naar Novgorod en tenslotte naar Moskou. Na een bestuurlijke chaos tussen 1604 en 1613 die bekend staat als de Tijd der Troebelen kwam de Romanovdynastie aan da macht. Begin 18e eeuw richtte Tsaar Peter de Grote Rusland op Europa en verplaatste daarom de hoofdstad naar de door hem gestichte stad Sint Petersburg. Ondertussen vond de Oostexpansie plaats, Rusland veroverde steeds meer gebieden, vooral in Siberië, maar ook zuidwaarts de Kaukasus in. Tijdens de Napoleontische oorlogen werd Rusland binnengevallen door Napoleon, die Moskou innam, maar zich door de strenge Russische winter moest terugtrekken. In 1861 wordt de lijfeigenschap afgeschaft, maar de Russische maatschappij blijft getekend door feodale verhoudingen en blijft achter lopen op West-Europa. Sociale onrust leidde in 1905 tot bloedige zondag, Tsaar Nicoaas II laat het vuur openen op het volk dat hem om brood komt vragen. Rusland raakt in de Eerste Wereldoorlog betrokken omdat Tsaar Nicolaas II steun had beloofd aan het belegerde Servië. De oorlog was een ramp voor het land en leidde door de heersende sociale onrust eerst tot de Maartrevolutie in 1917 die een tijdelijke regering aan de macht bracht en later tot de Oktoberrevolutie die Lenin en zijn Bolsjewieken in het zadel hielp. Zij stichtten de Sovjet-Unie, een communistische staat. Lenins opvolger Stalin voert een waar schrikbewind dat miljoenen het leven kost door executie of oplsuiting in een Goelag. Ondanks dat Stalin zijn eigen legertop gedecimeerd had lukt het de Sovjet-Unie onder leiding van generaal Zjoekov om de overwinning te behalen in de Tweede Wereldoorlog, een overwinning die overschaduwd wordt door het verlies van tientallen miljoenen mensenlevens en ongekende verwoestingen. Na de Tweede Wereldoorlog raakt de Sovjetunie verwikkeld in een wapenwedloop met de Verenigde Staten, de Koude Oorlog. Hier komt een einde aan tussen 1989 en 1991 als door Gorbatsjovs beleid van glasnost en perestrojka eerst de Berlijnse Muur valt en later de Sovjet-Unie ophoudt te bestaan. In het postsovjettijdperk worstelt Rusland met de nieuw verworven vrijheden. Het land kent een vrije markt maar wordt in politiek opzicht met strakke hand geregeerd door Vladimir Poetin en zijn naaste vertrouwelingen.

Telefoon en internet
De landcode van Rusland is 007 (+7).
De domeinuitgang van Rusland is .ru

 

  

 
Citaat van de dag

"In tijden van oorlog zwijgen de wetten.
во время войны законы молчат. "
- Cicero / Цицерон -
(106-43 BC)

Snelkoppelingen en mededelingen

Heeft u een eigen website? Een link naar deze website wordt zeer gewaardeerd. Uw website kan eventueel ook bij ons in het linkoverzicht geplaatst worden.

Russisch Vertaalbureau Poesjkin

Bij Vertaalbureau Poesjkin kunt u terecht voor al uw vertalingen uit en naar het Russisch.
De vertalingen worden verzorgd door een gediplomeerd vertaler Russisch.
Vertaalbureau Poesjkin verzorgt ook beëdigde vertalingen Russisch.
Al uw Russische vertalingen zijn bij ons in goede handen.

Deze website in het Engels

Er wordt gebouwd aan een Engelstalige versie van deze site.
Kijk op the Russian Language .org, voor Russian words and phrases en meer.