Agenda en uitgaanstips

 

 

Lees verder...

Onze statistieken

Vandaag 157
Deze week 2093
Deze maand 5821
Sinds 10-2008 1773504

Lev Tolstoj




 

- Lev Tolstoj -

Volledige naam ??? ?????????? ???????
Transliteratie Lev Nikolaevi? Tolstoj
Gebruikelijke Nederlandse spelling Lev (Leo) Nikolajevitsj Tolstoj
Geboortedatum 9 september 1828 in Jasnaja Poljana
Datum van overlijden 20 november 1910 in Astapovo
Soort werk Romans, novellen, korte verhalen, toneel, non-fictie, theologie

 

 

 

Biografie
Lev Tolstoj werd op 9 september 1828 geboren in een adellijke familie op het landgoed Jasnaja Poljana in de buurt van de stad Toela, zo'n 100 kilometer ten zuiden van Moskou. Zijn vader had in 1812 nog meegevochten in de oorlog tegen Napoleon. Zijn ouders overleden echter al vroeg en hij werd opgevoed door familie. Tolstoj studeerde Oosterse talen aan de universiteit van Kazan en ging daarna bij het leger om zijn studieschuld af te kunnen betalen. Hij vocht mee in de Krimoorlog (1853-1856) en het was in deze tijd dat hij zijn eerste verhalen schreef. Na zijn terugkeer experimenteerde hij een tijdlang als leraar met vernieuwend onderwijs, dat hij ook aan de kinderen van de arme boeren gaf. Omdat zijn onderwijshervormingen niet zo goed vielen in het conservatieve politieke klimaat van Rusland besloot hij zich volledig op het schrijven te storten. Tussen 1852 en 1857 verscheen zijn autobiografische trilogie Kindertijd, Jeugdjaren, Jongelingschap. Tussen 1865 en 1869 schrijft hij Oorlog en Vrede, een lijvig werk over de Napoleontische oorlogen. Later in zijn leven gaat hij ook veel over theologie schrijven. Hij deed afstand van zijn rijkdom om als de arme boeren te leven. Hij raakte vervreemd van vrouw en kinderen en stierf uiteindelijk in 1910 aan een longontsteking.

 


Bibliografie (niet volledig)

Russische titel Nederlandse titel jaar Soort werk
??????? Kindertijd 1852 roman
?????????? Jeugdjaren 1854 roman
?????? Jongelingschap 1857 roman
????? ? ??? Oorlog en Vrede 1865-69 roman
???? ???????? Anna Karenina 1877 roman
?????? ????? ?????? De dood van Ivan Iljitsj 1887 novelle
?????????? ?????? De Kreutzersonate 1889 novelle
??????????? Opstanding 1899 roman

 

 

 








Citaat van de dag

"In tijden van oorlog zwijgen de wetten.
во время войны законы молчат. "
- Cicero / Цицерон -
(106-43 BC)

Uw link hier?
Russische vertaling nodig?

Neem contact met ons op
E-mail

Russisch Vertaalbureau Poesjkin

Bij Vertaalbureau Poesjkin kunt u terecht voor al uw vertalingen uit en naar het Russisch.
De vertalingen worden verzorgd door een gediplomeerd vertaler Russisch.
Vertaalbureau Poesjkin verzorgt ook bedigde vertalingen Russisch.
Al uw Russische vertalingen zijn bij ons in goede handen.

Deze website in het Engels

Er wordt gebouwd aan een Engelstalige versie van deze site.
Kijk op the Russian Language .org, voor Russian words and phrases en meer.